Site Rengi

Kızgın Yağ Radyatörü

03.01.2020
702

Kızgın yağ radyatörü kızgın yağ tarafından oluşturulan enerjinin proses havasını ısıtması için üretilir. Bu radyatörlerde kullanılan kızgın yağ, genel olarak çok yüksek ısıya gereksinim duyulan alanlarda kullanılmak amacıyla tercih edilen bir akışkanlardan biri  olarak karşımıza çıkar. Bu nedenle ısıtma aşamalarında kızgın yağın kullanılması planlanan alanlarda sıcaklık değerleri önemli bir yere sahiptir.

Genel olarak bakıldığında düşük sıcaklık, viskozite değerlerinde belirgin derecede bir düşüşe neden olur ve bu durum radyatörlerde basınç kaybı meydana getirir. Bunun ardından ise pompa daha fazla çalışmaya başlar ve doğal olarak daha yüksek enerji kullanılmasını gerektirir. Radyatörde akışkanlığı gerçekleşecek olan yağın özelliği, yağın kapasitesi, ısı transfer yüzeyinin alanı ve basınç kaybı akış hızını direkt olarak etkileyen faktörler olarak görülür. Bu yüzden en yüksek verimi elde edebilmek ve bunun yanında kızgın yağların kızgın yağ radyatörler aracılığı ile transferini tam olarak sağlamak için;

  • Transferi gerçekleştirilecek olan yağın sıcaklık parametresi
  • Yağın sahip olduğu özgül değerleri
  • Yağın kaynama noktaları

özellikle dikkat edilmesi gerekenler arasında yer alır.

Kızgın Yağ Radyatörü nedir?

Kızgın yağ radyatörleri belirli bir çalışma prensibine sahiptir. Buna göre küçük moleküller düşük sıcaklıklar altında kaynama noktasına ulaşır, büyük moleküller ise kaynama noktasına ulaşabilmek için çok yüksek sıcaklıklara gereksinim duyar. Ayrıca büyük moleküllerin yoğunluğunun artması, yağın kalınlığı belirgin derecede artırır ve bunun ardından akışkanlığın yavaşladığı görülür. Böyle bir durumda sistem içerisinde kullanılan yağın akışkanlığını artırmak için daha büyük motorların gücüne ihtiyaç duyulur.

Genellikle bu tür durumlar yaşanması sistem performansının önemli ölçüde düşmesine neden olur. Çünkü kızgın yağda akışkanlığın azalması halinde yağın sıcak yüzeyler ile yaptığı temas süresi uzar. Bunun yanında sistem içerisinde yer alan yağın akış miktarı azaldıkça da yağın film derecesi çok fazla sürmeden limit derecesinin üzerine çıkar ve bunun ardından ise KRAKİNG meydana gelir. Yağda meydana gelen bu durumun ardından kısa bir süre sonra yine yağ içerisinde karbon tortular ve ayrışmalar oluştuğunu söylemek doğru olur.

Kızgın Yağ Radyatör Üretimi ve Avantajları

Genel olarak radyatörler kullandıkları akışkanların türüne göre bir sınıflandırmaya tabi tutularak üretim altına alınırlar. Ayrıca kanatlı serpantinlerin gruplar halinde bir araya getirilmesi ile üretilen radyatörler, akışkan türü yanında kullanılması planlanan ortamların özelliklerine göre de farklı şekilde üretilirler. Serpantin çeşitleri baz alındığında üretimi yapılan radyatörler;

  • Düz boruya sarımlı serpantinli
  • Kanatsız çıplak borulu
  • Oval boruya kanat dizmeli
  • Düz ikili boruya kanat dizmeli
  • Yivli ve kroçil borulu olarak yapılan bir sınıflandırma ile karşımıza çıkarlar.

Serpantin içinden ya da dışından geçmekte olan buhar, hava, su ve kızgın yağ şeklindeki akışkanların ısıtılması ya da soğutulması sürecinde ısı geri kazanım sistemlerinin bir ara devre elemanı olarak kullanılır. Üretimleri sırasında U bükümlü karbon çelik, pirinç, Alüminyum ve bakır gibi malzemeler kullanılır ve grup oluşturularak batarya halinde hizmete sunulur. Bu bataryalar kullanım alanlarının sahip olduğu özellikler dikkate alınarak yapılan kaplama işlemi ile güçlendirilir. Ayrıca bu işlem için elektro galvaniz kaplama ve sıcak daldırma galvaniz kaplama yapılması ile üretim gerçekleştirilir.

Kızgın yağ radyatörü de diğer radyatör çeşitlerinde olduğu gibi müşterilerden alınan talep ve bilgiler doğrultusunda üretilir. Radyatörler kullanılması planlanan sistemlerde verimliliği artırmak için ihtiyaca ve kapasiteye uygun bir şekilde tasarlanır. Ayrıca kullanım amacı ve akışkan cinsi üzerinden yapılan özel hesaplamalar sonrasında kullanım için hazır hale getirilir.

Kızgın Yağ Kullanım Avantajları

Günümüz teknolojisi ile ısı transfer akışlarının gerçekleşmesi esnasında oldukça yüksek sıcaklıklara gereksinim duyulur. İstenen bu yüksek sıcaklıkların elde edilmesi için yüksek basınçlı kaynar su, doymuş buhar ve bunların yanı sıra kızgın buhar tercih edilir. Kızgın yağ aracılığı ile basınç olmadan elde edilen yüksek sıcaklık oldukça verimli bir şekilde kullanılabilir. Kaynar su ve doymuş buhar için yaklaşık olarak 250 ila 300 derece sıcaklığa ve 42 ila 90 bar aralıklarında yüksek basınca ihtiyaç duyulur.

Kızgın Yağ Radyatörü Nasıl Çalışır?

Her zaman gereksinim duyulan 170 – 180 derece arasındaki sıcaklıklar dahi, ortalama 10 – 12 bar arasında basınç gerektirir. Ancak kızgın yağda 300 derecelik sıcaklığa varana kadar yalnızca tesisat direncinin sahip olduğu oranda bir basınç yeterli olur. Ayrıca bu direnç ise tüm durumlarda 3 barın altında kalır. Kızgın yağa sahip olan sistemler, buharlı sistemler ile karşılaştırıldığında yaklaşık olarak yüzde 20 – 25 seviyelerinde tasarruf sağlar ve bu özelliği sayesinde işletmelerin geri kazanımlarına önemli ölçüde katkı sağlar.

Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.