Site Rengi

Pul Dizme Serpantin

20.09.2021
424

Sahip olduğu kaplamalar sayesinde, ısı transferini arttırıp, oksitlenme hızını da azaltmış olur. Termodinamik yapıda olup, yüksek performans gösterebildiğinden, geniş kullanım alanlarına imkân tanımaktadır.

Kanatlar, borulara dikdörtgen bir biçimde dizilerek, ısı transferlerinde mükemmel sonuçlar doğurur. Kullanılacak alan ve müşteri ihtiyacına göre, farklı çeşit ve malzemelerden imal edilmektedir. İhtiyaca yönelik boru sayısının eklenip çıkartılabildiği pul dizme serpantininin, dış yüzeyi daldırma galvaniz kaplama ya da elektro galvaniz kaplamadan yapılarak, mukavemet ve korozyona karşı dayanıklı ve uzun soluklu kullanım olanağı sağlayan bir serpantin çeşididir.

Pul Dizme Serpantinin Özellikleri

Akışkan türüne (sıvı-gaz) ve kullanım alanlarına bağlı olarak farklı çeşitlerde imalatı sağlanabilen pul dizme serpantini, işlevselliği ve sahip olduğu teknik özellikleriyle birlikte, ısı transferinde tercih sebebi olan serpantindir.

Serpantini öne çıkaran özellikler şu şekildedir;

  • Tercihe göre oval veya düz borular kullanılabilir.
  • Borunun üstünde sıkı geçirme, daldırma galvaniz şişirme, elektro galvaniz kaplama veya işlemlerine tabi tutulabilir.
  • Boru kaplamalarında, ısı transferleri arttırılmış ve bununla birlikte oksitlenme hızı da azaltılmıştır.
  • Boru sayıları müşterin isteği doğrultusunda eklenip azaltılabilmektedir.
  • Pul kanatları ve boru ölçü, hatve ölçülerine göre değişik ebatlarda üretilebilmektedir.
  • Isıtıcı ve soğutucu sistem ünitelerinde kullanılmaktadır.
  • Akışkan türü sıvı ve gaz kullanımına göre çeşitli malzemeler kullanılarak imal edilmektedir.
  • Korozyon ve mukavemete dayanıklı bir yapıya sahip olup, uzun soluklu kullanım süresi taahhüt eder.
  • Boru yüzey ve kanatların tam teması gerçekleştirildiğinden ısı transferleri maksimum düzeyde olmaktadır.
  • TSE kalite standartlarına göre imalatı gerçekleşmektedir.
  • Kullanım alanı geniş olup farklı sektörlerde tercih edilebilmektedir.

Pul Dizme Serpantininin Üretimi

Pul dizme serpantininin üretiminde, kanatlarda birleştirme yöntemi uygulanmaktadır. Kanat birleştirme yöntemi uygulanan pul dizim serpantini, kalıplar dikkate alınarak, boru ve kanat cinslerine göre farklı üretimler modellerine sahiptir.

Boru üzerlerinde dizili olan pullar, kalıplama ve dizili pulların özel bir biçimde preslenerek oluşturulması sağlanır. Pulların dizilimi, otomatik basma işlemi ile üretilerek, boru yüzeyinde boşluk bırakmayacak şekilde gerekli eksende sıralanması yapılmaktadır. Pul dizilim işleminin bitirilmesi ardından, boru üzerinde temizlik adımına geçilmektedir.

Temizlik işlemine tabi tutulan pul dizilen serpantinlere, içten şişirme, lehimleme ve galvanizleme işlemleri uygulanmaktadır. Bu aşamayla birlikte pul dizme serpantin, yüksek ısı transferi için kullanıma uygun hale getirilmektedir.

Pul dizme serpantini, ısıtma ve soğutma sistemlerinin kullanıldığı her alan ve sektörde kullanıma uygundur. Kimyasal içerikli, hava, kızgın su, su, buhar, yağ, kızgın yağ ve farklı akışkanlarında kullanıldığı farklı sistemlerde tercih edilebilmektedir.

Pul dizme serpantininde kullanılacak olan boru malzemesi,  müşteri ihtiyaç ve taleplerine göre yanıt verebilen seçim skalasına sahiptir. Kullanılan alana göre farklı alaşım ve metal seçenekleri mevcuttur.

İşletme, kurum ve kişilerin beklediği yüksek performansı sağlarken, ortam koşullarının yanı sıra akışkanın sahip olduğu yapı özelliğiyle de,  pul dizme serpantin üretiminin farklı şekillenmesine sebep olmaktadır. Çeşitli maddelerden üretilebilen pul dizilimle serpantinler, karbon çelik, paslanmaz çelik, bakır veya bakır alaşımlı olarak, tekli, ikili veya üçlü borulu şekilde üretilebilirler. Pul kanatları ile fazla sayıda boru yüzeyine sahiptir ve kullanıldığı ortamlarda ısıtma/soğutma sistemlerinin en önemli unsurları olmaktadır.

Kullanılan boru demetine göre farklı kalıplarda üretilebilen, tekli, ikili veya üç borulu pul dizme serpantinleri, kullanılan malzemeye göre farklı çeşitlere ayrılır. Standart ölçüm dış çap D= Ø 8-26,9 mm olup, müşterinin talep ve ihtiyaçlarına göre farklı ölçülerde de üretimi yapılabilmektedir.

Isı transfer yüzeyi pullarla birlikte arttırılmış serpantin biçimidir. Serpantin olarak tanımı yapılan ve boruların pul dizili hali olan pul dizme serpantini, kullanıldığı boruların malzemesine göre çeşitlilik göstermektedir.

Pul Dizme Serpantininin Çeşitleri;

  • DKP kanatlı, çekme borulu, karbon çelik dikişli, sıcak daldırma galvaniz kaplama serpantin
  • Karbon çelik dikişli Bakır – Alüminyum kanatlı sıkı geçme serpantin
  • Karbon Çelikli ve çekme borulu DKP kanatlı içten şişirme serpantin
  • Paslanmaz kanat ve borulu içten şişirme serpantin
  • Paslanmaz bakır ve alüminyum kanatlara sahip sıkı geçmeli serpantin
  • Pirinç özel alaşımlı boru, Bakır – Alüminyum kanatlı sıkı geçme veya içten şişirme serpantin
  • Bakır boru, Alüminyum – Bakır kanatlı sıkı geçirmeli veya içten şişmeli serpantin

Akışkanın cinsi, ortam şartları ve beklenen performansla bağlantılı olarak uygulanacak boru çeşidi de değişkenlik göstermektedir. Pul dizme serpantininin tercih edilmesinde, güvenlik, cihazdan beklenen verim, akışkanın türü ve ortam şartları etkilidir. Özellikle tekstil sektöründe kullanımı oldukça yaygın bir ekipmandır.

Pul Dizme Serpantininin Kullanım Alanları

Pul dizme serpantinleri, kullanılacak olan boru malzemesi ve imalat özelliklerine göre geniş alan ve sektörlerde kullanılmaktadır.

Bunlar;

  • Tekstil sektöründe var olan kurutma makinelerinde
  • Hava ısıtıcıları ve soğutucuları, klima santarallerinde
  • Su ve yağ soğutucularının kullanıldığı sistemlerde
  • Turbo şarj soğutucularında
  • Akışkanı deniz suyu olan sistemlerde
  • Gemi hava kulelerinde
  • Akışkanı buhar olan sistemlerde kullanılmaktadır.

Ortam koşulları, emniyet ve güvenlik kuralları ve farklı ihtiyaçları karşılayacak doğrultuda, çeşitli alan ve sektörlerde kullanılabilen pul dizme serpantini, ısıtma ve soğutma sistemlerinin kullanıldığı mekânların, vazgeçilmez ekipmanları olarak kabul edilmektedir.

Pul dizme serpantin sistemlerinde kullanılan akışkan, belirlenen seviyede ısıtılma ve soğutulma düzeylerine ulaşılmasında etkili olmaktadır. Karbon çeliğin kullanılmış olduğu pul dizim serpantinler, buhar ve yağ, sıcak su, kızgın su, akışkanının kullanıldığı sistemler için uygun olmaktadır.

Paslanmaz borulu pul dizme serpantin ise, hijyenin önemli olduğu, korozyon risk faktörlerinin yüksek olduğu ve kimyasal içeren akışkanların var olduğu ortamlarda, soğutmanın gerçekleştiği sistemler için uygundur.

Bakır borulu pul dizim serpantinleri, ısı transferinin yüksek, basıncın ise daha düşük olduğu, yağ, sıcak su ve kızgın su akışkanlarına sahip sistemlerde kullanılmaktadır. Bakır alaşımlı pul dizim serpantinleri ise, ısı transferi ihtiyacının yüksek ve korozif akışkanlı ortamlar için daha uygun olmaktadır.

Ürünün kullanım süresi, beklenen performans, boruda kullanılan malzemenin cinsi ve kullanılacağı ortamlar dikkate alınarak pul dizme serpantinlerinin imalatı gerçekleştirilir.

Pul Dizme Serpantinin Avantajları

Pul dizme serpantini, termodinamik yapısı ve sergilemiş olduğu yüksek performans sayesinde birçok avantaja sahiptir. Isıtma ve soğutma sistemlerinde kullanılabilen serpantin çeşitleri, farklı model ve geniş kullanım alanına sahiptir. Isı transferlerini gerçekleştiren ve iyileştirilmiş harika sonuçların elde edilmesini sağlayan pul dizim serpantinleri, ihtiyaçları karşılayan farklı özellikleri ile dikkatleri üzerine çekmektedir.

  • Kullanım alanlarına bağlı olarak farklı malzeme cinslerinden imalatı gerçekleştirilebilmektedir.
  • Farklı kalınlıklarda sarılan pul biçimindeki kanatlarla, ısı transfer yüzeyleri arttırılmıştır.
  • Hatve ve kanatlar mekanik ve termodinamik hesaplamalardan sonra dizilimi sağlanmaktadır.
  • Tüm ihtiyaçlara yanıt verebilmesi için oval ve düz borulu şekilde imal edilmektedir.
  • Yüksek kalite standartlarına sahiptir.
  • Kullanım süresi uzun, korozyon ve mukavemete dayanıklı ve yüksek performansa sahiptir.
  • Farklı akışkan türleri için seçilen uygun boru malzemeleriyle, profesyonel çözümler üretmektedir.
  • Kanatlı pul dizme serpantini, sahip olduğu yüzey ile standart borulara kıyasla daha geniş yüzey alanına sahiptir.
  • İhtiyaca göre tek borulu, iki borulu veya üç borulu olarak imalatı gerçekleştirilebilmektedir.
  • Pullar ile boru yüzeyi arasında mesafe olmadığından ısı transferi oldukça yüksektir.
  • Isıtma ve soğutma sistemlerinde en çok seçimi yapılan serpantinler arasında yer almaktadır.

Farklı tür akışkanların kullanıldığı pul dizim serpantinlerinde, enerjiden elde edilen tasarruf kolaylıkla arttırılabilmekte ve bu kazanım, işletme, kurum ve kişilere artı değer katabilmektedir. Verimli ve ekonomik ısı transferinin yapılması amacıyla imalatı gerçekleştirilen pul dizim serpantinleri, konforal ve endüstriyel alanlarda, yüksek verimli performansla, uzun yıllar problemsiz bir kullanıma imkân tanımaktadır.

ETİKETLER:
Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.