Site Rengi

Radyal Fanlı Sıcak Hava Apareyi

27.04.2022
280

Hacim olarak büyük alanlara sahip ve ses faktörünün ön planda olmadığı mekânlarda kullanılan bir çeşit aparey alt grubudur. Galvaniz sac kullanılarak özel bir tasarım sonucu imal edilen kapakların birleşiminden oluşan radyal fanlı apareyler, yatırım ve işletme maliyetleri açısından oldukça uygun cihazlardır. Bunun yanı sıra kurulum ve bakım kolaylığı sağlayan radyal fanlı apareyler, kurulacağı alanın tavan yüksekliği göz önüne alınarak tercih edilmelidir.

 

Radyal Fanlı Aparey Seçiminde Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Binalar için hazırlanmış olan, sağlık ve güvenlik önlemlerine ilişkin yönetmeliğin içerisinde pek çok husus yer almaktadır. Bu hususlardan ilki ortam sıcaklığıdır. Ortamın sıcaklığı, içerisinde bulunan çalışanları rahatsız etmeyecek düzeyde olmalıdır. Ortam sıcaklığı, çalışan kişilerin çalışma şekilleri ve harcamış oldukları enerji doğrultusunda belirlenir. Dinlenme alanları, duş ve bekleme salonları radyal fanlı apareylerin kullanım amacına uygun sıcaklıktaki ortamlardır. Tüm sıcak hava apareylerinin ya da soğutma sistemlerinin konumlandırılması ve bakım-onarım işlemleri çalışanları rahatsız etmeyecek şekilde gerçekleştirilmelidir. Ortamda yapılan işin niteliği doğrultusunda çalışan kişiler fazla sıcak ya da fazla soğuktan korunmalıdır. Temel konfor şartlarının değerlendirilmesi TS EN 27243 standartlarına göre yapılmaktadır.

 

Radyal Fanlı Aparey Çalışma Prensibi

Radyal fanlı sıcak hava apareyleri, toplu kullanım alanlarının belirli ve sabit bir sıcaklık değerinde tutulması amacı ile kullanılan cihazlardır. Kanatlı borulardan oluşan bir yapıya sahiptir ve bu kanatlı borular cihaz içerisinde baca etkisi yaratmaktadır. Kaset içerisine konumlandırılan borularda giren havanın ısıtılması sağlanır. Isınan hava kasetin üst kısımlarına yükselerek ortama dağıtılır. Radyatör ile aparey arasındaki en temel fark ısı geçiş şekilleridir. Radyal fanlı sıcak hava apareylerinin ortama verdiği radyasyon ısı yayımı oldukça düşük seviyededir.

 

Baca etkisinden dolayı ısı geçişi, hava hızları doğrultusunda %95 ila %98 arasında bir oranda konveksiyon ile ortaya çıkmaktadır. Isı geçişinin arttırılması amacı ile apareylerin bünyesinde kanatlı borular kullanılır. Isıtma yüzeyine doğrudan temas edilmesi mümkün olmadığından, sıcaklık 90 oC’nin üzerine çıktığında akışkan ile ısıtma sağlanır. Bu özelliği sayesinde apareyler, endüstriyel alanlarda yüksek sıcaklığa sahip buhar ya da kızgın su ile kullanılabilmektedir.

 

İki metrelik bir yükseklik radyal fanlı apareyler için ideal düzeydedir. İki metreden daha yükseğe monte edilen apareylerde, hava emiş fonksiyonu bir kanal vasıtası ile yerden 30 cm yüksekliğe çekilir. Radyal fanlı sıcak hava apareyleri; ısıtıcı bir batarya, yüksek devirli radyal fan ve ayarlanabilir kanatçıklardan oluşan kaset adı verilen bir yapıdan meydana gelmektedir. Radyal apareylerde hava çıkışı, aşağı yönde ya da yatay olarak ayarlanabilir yapıdadır. Apareyin ısı gücü, akışkan ile bataryadan geçen hava farkı ve hızı ile orantılıdır. Sıcaklık farkı ve hava hızının yüksek olması halinde cihazın ısıtma gücü yüksek, sıcaklık farkı ve hava hızının düşük olması durumunda ise cihazın gücü düşük olacaktır. Radyal fanlı sıcak hava apareyleri, 90 ila 70 derece arasındaki sıcak su ile 75000 kcal / h güce ulaşabilmektedir.

Aparey seçimi söz konusu ise mekânın homojen biçimde ısıtılması, sıcak havanın ortamda çalışan kişileri rahatsız edici düzeyde olmaması ve rahatsız edici akımların ortaya çıkmaması gibi faktörler göz önünde bulundurulmalı ve bu doğrultuda tercih yapılmalıdır.

 

ETİKETLER:
Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.