Site Rengi

Buhar Radyatörü

03.01.2020
303

Buhar radyatörü dünya genelinde sanayi devriminin başlamasına neden olan buhar ile son yılların endüstrisi alanında en verimli ve ekonomik ısı dağıtıcılarından biri olmayı başarmıştır. Bu radyatörler, buharın oluşması ile elde edilen enerji sayesinde proses havasının ısıtılmasına yardımcı olur. Ayrıca buhar radyatörlerinin sağladığı avantajlar ile ön plana çıkar. Bunlardan biri buhar sıcaklığının kondens oluşumu boyunca sabit kalma özelliğidir. Buhar radyatörleri bu özelliği ile oldukça verimli radyatörlerden biri olma özelliği taşır ve bunun yanında geniş bir kullanım alanına sahiptir.

Buhar Serpantini ve Buhar Radyatörü

Buhar radyatörü ile belirli bir mekanın ısıtılması ya da farklı amaçlar altında bu radyatörleri kullanmak mümkündür. Kullanım amacı her ne olursa olsun kullanım sırasında dikkat edilmesi gerekenlerin başında emniyet ventilleri ve contalar gelir. Çünkü buhar radyatörlerinin çalışmasından istenen verimi elde etmek ve bunun yanında sistemin sorunsuz bir şekilde çalışabilmesi için sistemde üzerinde basınç değerlerine uygun contalar kullanılması gerekir. Bunun yanında emniyet ventilleri ise çalışma sıcak değerlerinin biraz üzerinde kullanılmalıdır.

Buhar radyatörleri kullanılacak alanlarda bazı hususlara dikkat edilmesi önemli bir konumda yer alır. Bunların başında ise buharın temizliği ve kalitesi ön plana çıkar. Buhar radyatörlerinin çalışma kapasitesini engelleyen bazı faktörler bulunur ve bunlar genel olarak buharın oluşmasını mümkün kılan besi suyunun kirlilik oranının yüksek olması ya da çok fazla kireçli olmasıdır.

Ayrıca iletkenlik değerinin düşüklüğü olması da yine radyatörün kapasitesini direkt olarak etkiler. Bu nedenle buhar oluşturmak için en doğru suyun kullanılması gerekir.  Uygun olmayan sular, radyatördeki ısıtıcı boruları tıkar ve bunun ardından radyatörün verimi önemli ölçüde düşerek ilerleyen zamanlarda kullanılmaz bir hale gelir.

Buhar Serpantini

Buhar radyatörlerinde göz ardı edilmemesi gereken durumlardan bir başkası da, rejim anındaki kondens miktarı ve pik çekimler sırasında meydana gelecek kondens miktarının kondenstop tarafından karşılanabilecek seviyelerde olmasıdır. Endüstriyel radyatörler genel olarak ısı enerjisinin farklı kaynaklar sağlandığı sistemler içerisinde ısıtma ya da soğutma amaçlı kullanılabilmektedir. Isı değiştirici şeklinde tanımlanan radyatörler;

  • Kızgın yağ
  • Sıcak su
  • Kızgın su
  • Buhar
  • Deniz suyu

Gibi farklı akışkanların transferini gerçekleştirerek ortamların ısılarını değiştirmek için kullanılmaktadır.

Buhar radyatörü kullanılmasının en büyük avantajlarından biri, çalışma sırasında pompa kullanımına gerek kalmadan buharın boru içinden sahip olduğu basınç ile kolayca akabilmesi olarak karşımıza çıkar. Buharlı radyatörler, en eski radyatör tipi olarak bilinir. Bu yüzden özellikle Avrupa’da sanayi devriminin başladığı ilk günden bu yana hiçbir şekilde ara verilmeden kullanılmaya devam edilmektedir.

Buharlı radyatörler son yıllarda endüstriyel tesislerden binalara varana kadar pek çok farklı alanda ve aynı zamanda farklı amaçlarla kullanılmaya devam etmektedir. Bu tip radyatörler genelde su ısıtma amacıyla bir kazana bağlanır ve bu şekilde kullanılır. Kazanla yapılan bağlantıdan sonra su kazan içerisinde buharlaşır ve dikey borular üzerinden radyatöre geçiş yapar. Bu sırada ise termal enerji radyatörde yer alan kanatçıklar aracılığı ile verilir. Bu süreç adeta bir devir daim şeklinde devam eder ve buhar ısısı düştüğünde tekrar suya dönüşüm başlar ve ısıyı artırmak için yeniden kazana dönüş yapar. Böylece akışkanda hiçbir şekilde kayıp meydana gelmez ve sistem herhangi bir sorun yaşamadan düzenli olarak çalışmaya devam eder.

Radyatörler Nasıl Oluşturulur?

Buhar radyatörleri diğer çeşitleri gibi serpantinlerin gruplar halinde bir araya getirilmeleri ile oluşturulur. Ayrıca oluşturma sırasında hem kullanılacak olan alanın özellikleri hem de transfer edecekleri akışkanların cinsi göz önüne alınarak farklı yapılardaki serpantinler ile üretilir. Buhar radyatörleri serpantin çeşitlerine göre sınıflandırılmaları halinde;

  • Kanatsız çıplak borulu
  • Düz boruya sarımlı serpantinli
  • Oval boruya kanat dizmeli serpantinli
  • İkili boruya kanat dizmeli serpantinli
  • Yivli serpantinli
  • Kroçilli boru serpantinli radyatörler şeklinde üretilirler.

Radyatörler genel olarak kullanılacakları alanların sahip olduğu teknik özellikler, korozyon oluşum düzeyi ve bunun yanında çalışma şartlarına göre farklı yapılardaki malzemelerden üretilir. Bu malzemeler galvaniz kaplama, elektro galvaniz kaplama ya da sıcak daldırma galvaniz kaplama şeklinde işlemlerden geçirilerek radyatörlerin kullanılacağı ortam şartlarına dayanıklı ve uygun hale getirilirler.

Buhar radyatörleri genellikle pek çok farklı amaca yönelik kullanıma alınır. Yoğun bir şekilde tekstil sektöründe kullanıldıklarını söylemek doğru olur. Ayrıca;

  • Jeotermal tesisleri
  • Gıda kurutma sistemleri
  • Isı kazanım sistemleri
  • Kimya tesisleri
  • Klima santralleri
  • Otomotiv sektörü
  • Seralar
  • Rezistanslar
  • Deri kurutma sistemleri

gibi farklı amaçlar için de kullanıldıklarını belirtmek gerekir. Buhar radyatörlerinin sabit sıcaklık altında ısı transferini mümkün kılması, birim/kütle olarak değerlendirildiğinde yüksek enerji sağlaması, sıcaklık ya da basınç kontrolünün kolaylık bir şekilde sağlanması ve bunların yanı sıra oldukça temiz bir enerji kaynağı olması buhar radyatörlerinin kullanım alanlarının giderek artmasına neden olmaktadır.

Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.