Site Rengi

Serpantin

28.02.2020
721

Serpantin, ısıtma veya soğutma amacıyla kullanılan ve ısıtılan veya soğutulan akışkanın temas edeceği alana olan etkisinin artmasını sağlayan sistemlerdir. Uygun boru malzemeleri kullanılarak üretilen serpantinler,

  • Hava
  • Su
  • Yağ
  • Buhar
  • Kızgın yağ
  • Kimyasal içerikli sıvılar
  • Deniz suyu gibi birçok farklı akışkanın transferini sağlayarak ısı akısının artırılmasına olanak sağlarlar.

Kullanım yoğunluğu ve kullanıldığı alanların özelliği açısından değerlendirildiğinde serpantinlerin imalatında kullanılan malzeme çeşitleri,

  • Karbon çelik borular
  • Paslanmaz borular
  • Bakır borular
  • Bakır alaşımlı borulardır.

Serpantin ve Karbon Çelik Borular

Karbon çelik borular sıcak su, kızgın su, buhar gibi sıvılar ve kızgın yağ, fuel oil kullanılarak çalıştırılan sistemlerde en ekonomik çözüm olarak tercih edilmektedir. Isı değiştiricilerinde kullanılan bu tip borular birçok farklı yapıda olmakla birlikte en fazla tercih edilen St.35.8, St45.8, 15 Mo3, 13CrMo44 ve 10CrMo9-10 türleridir. Kullanılan bu boru tiplerinin içerisinde en geniş kullanım alanına sahip olan St35.8 türü olsa da, yapı çeliği olarak adlandırılan St37.2 türü de ekonomik çözümlere uygun olması sebebiyle geniş bir kullanım alanına sahip bulunmaktadır.

Karbon çelik borular arasında yaygın olarak sıcak su, buhar gibi akışkanlarda 200° C sıcaklığa dayanıklı ve ekonomik olan St37.2 tercih edilir.

St35.8 tipi karbon çelik borular ise, sıcak su, kızgın su, kızgın yağ vb. akışkan ortamlarında 400°C sıcaklığa kadar dayanıklılığı sebebiyle tercih edilmektedir.

Paslanmaz Borular

Serpantin imalatında kullanılan paslanmaz boru çeşitleri arasında en yaygın olarak kullanılanlar 304 ve 306 kalitedir. Bu çelik türlerinin (Low Carbon) ‘’düşük karbon ‘’L’’  ve (hıgh carbon) ‘’ yüksek karbon ‘’H’’ şeklinde iki farklı sürümü mevcuttur.

Düşük karbon ihtiva eden paslanmazlar L kalite olarak adlandırılır. Akış sağladıkları sistemlerde oluşan korozyon miktarını azaltmak amacıyla kullanılır. Korozyon oluşuma sebep olan taneler arası karbür hassasiyetinin engellenmesi veya geciktirilmesi işlevini yerine getirir. Bu tür akışkan sistemlerde korozyona sebep olan çökeltinin oluşması için ihtiyaç duyulan zaman karbon içeriğine bağlı olduğundan dolayı, düşük karbonlu paslanmaz boruların kullanımı oluşabilecek korozyona dayanma gücünü artırır.

Yüksek karbonlu H kalite paslanmazlar ise, özellikle yüksek sıcaklık ihtiva eden ortamlarda artırılmış dayanma gücüne sahiptir.  L kalite karbonlu paslanmaz borular 425° C sıcaklığa kadar mukavemet gösterirken H kalite borular 550°C sıcaklığa kadar kullanılabilir. Bunun dışında mukavemet derecelerinin birbirini karşıladığı sürece L veya H kaliteler birbirinin yerine kullanılabilmektedir. Yüksek ısılı akışkanların iletimi ile ilgili olarak düzenlenen Basınçlı kaplar şartnamesi ve boru şartnameleri H ve L kaliteler için yüksek sıcaklıklarda çalışabilir basınç aralığına bir limit getirmektedir.

AISI 304: 304 kalite paslanmaz çelik borular geniş alanlarda oldukça yüksek bir korozyon dayanımı gösterir. Organik ve inorganik kimyasallara ve renkli boya maddelerine karşı dayanıklıdır.

AISI 316: 304 kalite paslanmaz çelik boru ile karşılaştırıldığında aralarındaki fark, 316 kalitenin ılık klorit ortamlarda oluşması muhtemel çekirdeklenme ve çatlama korozyonlarına karşı artırılmış bir mukavemete sahip olmasıdır. Organik kimyasallara ve inorganik kimyasallara karşı çok geniş bir alanda dayanıklıdır. Ayrıca renkli boya maddelerine karşı da dayanıklı bir yapıya sahiptir.

Bakır ve Bakır Alaşımlı Borular

Serpantin imalatında kullanılan bakır borular, ısı transferinin yüksek olduğu alanlarda kullanılır. Basıncın düşük olduğu ve korozif nitelikte olmayan su, yağ, gaz gibi akışkanların transferinde tercih edilmektedir.

Bakır alaşımlı borular ise, yüksek ısı transferi yapılan alanlarda ve basıncın yüksek olmadığı ortamlarda kullanılır. Bakır boruların aksine korozif ortamlarda kullanılabilmektedir. Özel alaşıma sahip borular bakır borulara kıyasla, ısının azalması durumunda, korozif dayanım özelliği sebebiyle tercih edilir.

Serpantinlerin Kullanım Alanları

Serpantinler kanat ve boru şekline göre spiral kanatlı, kendinden kanatlı, pul dizme olarak sınıflandırılmaktadır. Oldukça geniş kullanım alanlarına sahip olan serpantinler,

  • Kurutma makinaları hava ısıtıcıları
  • Klima santral hava ısıtıcıları
  • Turbo şarj soğutucuları
  • Yağ ve su soğutucuları
  • Tekstil makineleri hava ısıtıcıları
  • Gemi hava kulerleri

 

Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.