Site Rengi

Sıcak Hava Apareyi

03.01.2020
3.186

Sıcak hava apareyi, genel olarak büyük hacimli ve bunun yanında sesin önemli olmadığı alanlarda tercih edilen cihazlardan biridir. Isıtma amaçlı kullanılan aparey türlerinden biri olan sıcak hava apareyleri, çeşitli avantajlara sahip olduğu dezavantajlara sahiptir. Bu nedenle tercih edilmeleri kullanım alanlarına ya da ihtiyaç durumuna göre değişebilmektedir.

Sıcak hava apareyi galvaniz sacdan özel olarak tasarlanan kapakların birleşiminden meydana gelir. Bu apareylerin yatırım ve işletim masrafları genel olarak uygun ölçülerdedir. Bunun yanında kurulumu ve bakımı kolay olduğu gibi kullanılacak mekana göre tavan yüksekliğinin dikkate alınmasında fayda vardır.

Sıcak Hava Apareyi Seçerken Nelere Dikkat Edilmesi Gerekir?

Binalarda sağlık ve güvenlik önlemleri konusunda yönetmelikte çeşitli hususlar öne çıkar. Bunların en başında ise ortam sıcaklığı gelir. Buna göre dikkat edilmesi gereken konulardan biri ortamda bulunan sıcaklığın çalışanları rahatsız etmeyecek düzeyde olmasıdır. Binalarda ortam sıcaklığı genel olarak çalışan kişilerin çalışma şekline ve bu sırada harcadığı enerjiye göre değişiklik gösterir. Ayrıca binalar içerisinde bulunan;

  • Soyunma ve dinlenme alanları
  • Duşlar ve bekleme salonları
  • İlkyardım için kullanılan odalar
  • Kantinler
  • Yemekhaneler

gibi alanlarda ortam sıcaklıkları her zaman için kullanım amacına uygun bir sıcaklığa sahip olmalıdır. Sıcak hava apareylerinin ortamda çalışanlar için herhangi bir kaza riski oluşturmaz. Adına en uygun şekilde yerleştirilerek kolayca bakım ve onarıma alınabildiğini de söylemek doğru olur.

Çalışma ortamında yapılan işin niteliği ve işin kalitesi göz önüne alınır. Çalışanlar çok fazla sıcak ya da soğuğa karşı koruma altına alınır. İş yerlerinde bu korumanın temel konfor şartları kapsamında ölçümü ve değerlendirilmesi TS EN 27243 standartlarına göre yapılır. Genel olarak ortam sıcaklığı; yüzde 50 nem seviyelerinde hava sıcaklığı da 0°C’de olmalıdır. Ancak oturarak çalışanlar ve hafif işler için ortam sıcaklığı 20°C olarak karşımıza çıkar. Oturarak çalışan ve bunun yanında hafif el-kol çalışmalarında da ortam sıcaklığı yine 20°C olmalıdır. Ayakta çalışarak ağır el-kol işlerinde ise 17°C olarak belirlenir. Bu durum çok ağır olan iş kollarında ise 15 – 16°C aralığındadır.

Tüm bunlar göz önünde alındığında sıcak hava Apareyleri tercih ederken;

  • Su giriş – çıkış sıcaklıkları
  • Akışkan, buhar basıncı
  • Isıtma kapasitesi
  • Giriş hava sıcaklığı

gibi faktörlere dikkat edilmesinde yarar vardır. Ayrıca sıcak hava apareyi seçerken mekan yüksekliğine bağlı olarak apareyin aksiyel fanlı veya radyal fanlı olacağı belirlenir.

Sıcak hava apareylerinin bazılarında yer alan fan seyrek kanatlı bir yapıya sahiptir. Bu sayede alınan havayı daha ileri üfleme konusunda etkili bir performans ortaya koyar. Bu yüzden üfleme mesafesi olarak etkili bir performansa sahip olduğundan tavan yüksekliği 4 metreden daha fazla olan mekanlar için uygundur.

Bunların dışında diğer sıcak hava aparey çeşitlerinde ise aksiyel şeklinde fanlar bulunur. Bu fazlar diğerlerine oranla oldukça sessiz bir şekilde çalışır. Ayrıca sıcak hava apareylerinde koruma mesafesi tam olacak şekilde ayarlanır ve bu şekilde güvenlik konusunda herhangi bir sorun yaşanmaz. Bunun yanında bu tip apareylerin tavan yüksekliği 4 metreye kadar ulaşan ortamlarda tercih edildiğini söylemek mümkündür.

Elektrik rezistansa sahip olan sıcak hava apareylerinin de çalışma alanlarında sıcak su ya da buhar hattı olmadığı durumlarda tercih edilir.

Sıcak Hava Apareyi Çalışma Prensibi

Sıcak hava apareyleri toplu kullanım ya da çalışma alanlarının belirli veya yeterli sıcaklıkta tutulması için kullanılan cihazlar olarak karşımıza çıkar. Eğer bir ortamda ortam sıcaklığının korunması ya da yeterli düzeye çıkarılması isteniyorsa çoğu zaman için sıcak hava apareyleri tercih edilir.

Sıcak hava apareyleri kanatlı borulardan meydana gelir. Apareyler üzerinde bulunan kanatlı borular sistem üzerinde tam olarak bir baca etkisi oluşturur. Kasetlerin iç kısmına konuşlandırılan borulara giriş yapan soğuk hava öncelikle ısınır. Bunun ardından ise hava ısındıktan sonra kasetin üst kısmına yükselir ve buradan ortama aktarılır. Sıcak hava apareyleri ile radyatörler arasındaki fark tam olarak ısı geçiş şekilleri olarak ön plana çıkar. Ayrıca sıcak hava apareylerinin ortama radyasyon içeren ısı yayım oranı oldukça düşüktür.

Apareyde oluşan baca etkisinden dolayı ısı geçişi, artan hava hızına bağlı olarak yüzde 95 – 98 seviyelerinde konveksiyonla kendini gösterir. Apareyler ısı geçişini istenen seviyeye getirmek ya da arttırmak için kanatlı borular tercih edilmiştir. Isıtma yüzeyine direkt olarak temas olmadığı için sıcaklık 90ºC‘yi geçtiği anda akışkan aracılığı ile ısıtma yapılır. Sıcak hava apareyleri sahip olduğu bu özellik sayesinde özellikle endüstriyel uygulamalarda kullanılır. Apareylerde çok yüksek sıcaklık karşısında kızgın su ya da buhar kullanılır.

Bunların yanı sıra sıcak hava apareylerinde ideal ve en uygun yükseklik 2 metre seviyelerindedir. 2 metreden daha yükseğe monte edilirse hava emiş fonksiyonu bir kanal aracılığı ile yerden 30 cm kadar yükseğe yerleştirilir.

Sıcak hava apareylerini oluşturan parçalara bakacak olursak bunlar aşağıdaki gibi karşımıza çıkar;

  • Kanatlı boruların yer aldığı ısıtıcı batarya
  • Yüksek devirli aksiyal veya radyal fan
  • Ayarlanabilir kanatçıklardan meydana gelen kaset

Sıcak Hava Apareylerinde verimlilik

Ayrıca sıcak hava apareylerinde hava çıkışı isteğe bağlı olarak aşağı ya da yatay yönde ayarlanabilir. Bu apareyler ısı gücü, her zaman için batarya ve akışkandan geçiş yapan havanın hızına ve bunun yanında hava farkına bağlıdır. Hava hızının ve sıcak hava farkının çok fazla olduğu durumlarda apareyin ısı gücü de aynı şekilde yüksek olur. Bu durumu aksiyal ve radyal fanlı sıcak hava apareyleri üzerinde inceleyecek olursak aşağıdaki gibi sonuç ortaya çıkar;

  • Aksiyal fanlı olan sıcak hava apareylerinde 90 – 70 °C sıcak su ile 50.000 kcal/h güce ulaşılır.
  • Radyal fanölı sıcak hava apareylerinde ise 90-70 °C sıcak suyla 75.000 kcal/h güce ulaşılır.

Sıcak hava apareylerinin seçini ve kullanılacak alan içerisinde konumlandırılması sırasında dikkat edilmesi gereken bazı püf noktalar vardır. Şimdi, dikkat edilmesi gerekenlerin neler olduğuna daha yakından bakalım.

  • Sıcak hava apareyi seçimi ve konumlandırılması sırasında ısıtılması düşünülen mekana verilecek havanın homojen bir şekilde dağılması önemlidir.
  • Ayrıca sıcak havanın mekanda çalışan kişilerin mevcut çalışma düzenlerinin bozmaması gerekir. Çalışma kalitesini etkilememesi ve bunun yanında sıcak havanın rahatsız etmeyecek şekilde ortama verilmesi doğru bir seçim yapılmasına bağlıdır.
  • Bunun yanında sıcak hava apareyleri kanal termostatı ve oda termostatı eklenerek de kullanılabilir. İsteğe bağlı olarak apareye eklenen termostatlar ortam sıcaklığının kontrol edilmesine yardımcı olur.

Sıcak Hava Apareyi Hesabı Nasıl Yapılır?

Sıcak hava apareyleri radyal fanlı ya da aksiyal fanlı olarak gruplandırılır. Bu apareyler teknik özellikleri açısından gövde

  • Fanlar
  • Motor grubu
  • Isıtıcı serpantin
  • Hava ayar panjuru

gibi parçalarından meydana gelir. Performans değerlerinde ise su giriş sıcaklığı 50-70°C, 90-70°C ve 110-80°C’de farklı giriş hava sıcaklıkları baz alınarak hesaplama yapılır.

Bunun yanında ise konum hesabında farklı varyasyonlar karşımıza çıkar. İhtiyaca uygun konum hesabımı yapımında dikkat edilen montaj konumları aşağıdaki şekildedir;

  • Tavana bağlantılı ve dikey üflemeli
  • Tavana bağlantılı ve üstten yatay üflemeli
  • Duvara bağlantılı ve üstten yatay üflemeli
  • Duvara bağlantılı ve alttan yatay üflemeli

Bunların yanı sıra sıcak hava apareyleri genel olarak ekonomik, güvenli ve pratik bir ısınma yöntemi olarak karşımıza çıkar. Yatırımcı ve kullanıcı dostu avantajlarının yanı sıra ısınma sistemleri arasında en ekonomik cihazlardan biridir. Dayanıklı bir yapıya sahip olmasının yanında herhangi bir şekilde sorun çıkarmaz ve basit yapılı cihazlardır.

Diğer yandan sıcak hava apareylerin kapasitelerine göre boru çapı hesaplamaları yapılır. Boru çapı hesaplamaları genel olarak şu şekildedir;

0-3KW = DN15

4-6KW = DN25

7-12KW = DN32

13-18KW = DN40

Sıcak hava apareyleri çoğu zaman için tavana monte edilir ve bu nedenle dirseğe benzer fittingler montaj esnasında çok fazla kullanılır.

Sıcak hava apareyi için yapılan hesaplamalarda ısıtılacak olan mekanlar için hacim m3 bazında ortalama bir hesaplama yapılır. Bu şekilde alan hacmine oranla gerekli görülen sıcak hava apareyi değişim gösterir. Şimdi, sıcak hava aparey hesaplamalarını bir örnekle açılmaya çalışalım;

Örneğin; 90 – 70°C arasındaki sıcak sulu bir tesisat için değerlendirme yaptığımızda 10°C hava giriş sıcaklığında 56.000 kcal/h ısı veren bir sıcak hava apareyinin seçiminde Z katsayısı tablosundan gelen veriler doğrultusunda 1.12 Z değeri ortaya çıkar.

Q= 56.000/1.12= 50.000 kcal/h işlemi üzerinden bu değere ulaşılır. Daha sonra ise cihaz tipi tablosundan bu değer bulunarak tam olarak karşılık gelen cihazdan yana seçim yapılır. Ayrıca ısıtma apareylerine ait kapasite aparey üretimi yapan firmaların web sayfalarında yer almaktadır.

Sıcak Hava Apareyi Fiyatı

Sıcak hava aparey çeşitlerinde fiyatlar genel olarak apareyin marka ve modeline göre değişiklik gösterir. Bu fiyatlar genelde 1.000 TL’den başlayarak 9.000 TL civarlarına kadar uzanabilir. Bunun yanında manuel ve bunun yanında küçük kapasiteli apareylerin daha uygun fiyatlar ile sektör içerisinde satışa sunulduğunu söylemek doğru olur. Ancak ısıtma kapasitesi yüksek olan sıcak hava apareyler için daha yüksek fiyatlardan karşımıza çıkar.

Sıcak hava apareylerinde fiyat açısından en uygun modellerin aksiyel hava apareyleri olduğunu söylemek mümkündür. 4.76 kW gücünde olan sıcak hava apareyleri 700 TL seviyelerinde satışa sunulur.  24000Kcal/h ısıtma kapasitesi olan sıcak hava apareyleri ise yaklaşık olarak 1.500 TL civarında alıcı bulmaktadır.

Diğer yandan buharlı hava apareylerine baktığımızda ise başlangıç fiyatları yaklaşık olarak 1.800 TL seviyelerindedir. 10.81 kW gücünde buharlı hava apareyleri 1.800 TL seviyelerinde satışa sunulur. 63.95 kW gücünde bir buharlı hava apareyinin fiyatı ise yaklaşık olarak 4.000 TL civarlarında karşımıza çıkar. Bu tür apareyler yüksek kapasitede ısı ihtiyacının olduğu alanlar için uygundur.

Bunların yanı sıra 2 borulu olan Fancoil fiyatları da 275 € ile 589 € arası değişiklik gösterir. Fancoillerin 4 borulu olanları ise 319 €  ile 699 € arasında fiyatlara sahiptir. Apareylerin kapasiteleri genel olarak Kcal/h cinsindendir. Hava giriş ve sıcak su sıcaklığına bağlı olarak yapılan hesaplamalar ile fiyatlarda değişiklik meydana gelir.

Fanlı Sıcak Hava Apareyi

Doğal çekişli sıcak hava apareylerinde oluşan hava hareketi, sistem içerisinde yer alan kasetin oluşturduğu baca etkisi ile meydana gelir. Apareydeki kasetin yüksekliği ve bunun yanında hava giriş – çıkış açıklarında oluşturulan düzen istenen performansı belirler.

Doğal çekişli sıcak hava apareylerinde hava akımını azaltıp artırma için hava klapeleri kullanılır. Su miktarını dengede tutmak içinse kontrol vanaları kullanılır. Döşeme tipi apareyler çeşitlerinde hava giriş – çıkışı oldukça büyük bir önem arz eder. Aparey perdesinin üst kısmının kapanmamasına özen gösterilmelidir.

Fanlı sıcak hava apareylerine baktığımızda ise hava hareketini sağlayan apareyde bulunan fanlardır. Bu sistemde öncelikle hava fan kısmında filtreden geçer ve bunun ardından ısıtıcı borulara ulaşarak ortama verilir. Fanlı sıcak hava apareylerinde fan genel olarak alt kısımda olur ve ısıtıcı borular ise üst kısımda yer alır. Ancak bazı fanlı sıcak hava apareylerinde hava girişi dış hava bağlantısı ile sağlanır.

Bu şekilde fanlı aparey havalandırma görevini de üstlenmiş olur. Fanlı apareyler genelde salon tipi cihazlar olarak ön plana çıkar ve daha çok geniş hacimli mekanların ısıtılması amacıyla kullanılır. Mevcut kapasitelerine bakıldığında kapladıkları alanların oldukça küçüktür. Bunun yanında hızlı ısıtma özelliği sayesinde çok fazla tercih edildiklerini belirtmek doğru olur. Fanlı sıcak hava apareylerinde önemli olan hususların balında temizlik gelir. Çünkü bu tip apareylerin filtreleri sık sık kirlenir ve ihmal edilmeden temizlenmesi gerekir. Bu yüzden çok tozlu mekanlarda kullanılması önerilmez.

Bir fanlı sıcak hava apareyi aşağıdaki parçalardan oluşur;

  • Gövde
  • Aksiyal
  • Santrifüj vantilatör motor grubu
  • Isıtıcı batarya

Bunun yanında fanlı sıcak hava apareylerinin gövdesi elektrostatik toz boya ile koruma altına alınır. Galvaniz saç kapakların birleştirilmesinden meydana gelir. Bunun yanında motor grubunda ise seyrek kanatlı ve geriye doğru eğik olan santrifüj fan grubu bulunur.

Fanlı apareyler genel olarak çok sessiz ve güvenli bir şekilde çalışır. Ayrıca bu tip apareyler 230 V 50 Hz şebekeden beslenen fan sayesinde yüzde 40 civarında enerji tasarrufu meydana getirir. Fanlı apareylerde ısıtıcı batarya olarak çoğu zaman bakır boru alüminyum kanatlı bataryalar kullanılır. Çünkü bu bataryalarda verim oldukça yüksek seviyededir.

Bunların yanı sıra aparey içerisinde kullanılan fanlara göre fanlı sıcak hava aparey tipinin değiştiğini söylemek doğru olur. Ayrıca fanlı sıcak hava apareyleri sahip olduğu özellikleri ve avantajları ile oldukça geniş bir kullanım alanına sahiptir. Fanlı apareylerin kullanıldığı alanlar genel olarak aşağıdaki gibidir;

  • Fabrika
  • Atölye
  • Mağaza
  • Yemekhane
  • Garaj
  • Spor salonu

Bu tür alanlarda kullanılmasının en önemli nedenleri arasında kolay kullanımı ve pratik bir cihaz olmaları yer alır. 5.000 kcal/h’den 60.000 kcal/h’ye uzanan farklı standartlarda pek çok çeşide sahiptir. Ayrıca müşteri isteğine bağlı olarak standart dışı kapasite üretimleri de yine üretici firmalar tarafından karşılanmaktadır.

ATA ve ADA fanlı sıcak hava aparey tipleri her ne kadar kapasiteleri aynı olsa da tipleri farklıdır. Bunun yanında radyal fanların hem statik hem de dinamik balansı alındığı için verimlilikleri oldukça yüksek bir seviyededir. Sessiz bir şekilde çalışmalarının yanı sıra hava panjuru sayesinde çıkış bölümünde çıkış havasını yönlendirme kabiliyetine sahiptir.

Bu tip apareylerin dış gövde konstrüksiyonları DKP saçtan imal edilir. Ayrıca standart boya cinsi genelde hammerton boyadır ve isteğe bağlı olarak elektrostatik toz boyayla da üretim yapılabilmektedir. Diğer yandan elektro motorları 220 V ile 300 V arasında değişiklik gösterir. Müşteri tarafından talep edilen özel isteklerde her zaman için farklı dizayn ve uygulamaların yapıldığını söylemek mümkündür.

Fanlı Sıcak Hava Apareyi Fiyatları

Fanlı sıcak hava apareyleri sahip oldukları özellikleri ve avantajları sayesinde çok fazla tercih edilir. Bu nedenle geniş bir kullanım alanına sahiptir. Bunun yanında fanlı sıcak hava apareyleri oldukça ekonomik ısıtma yöntemleri arasında yer alır. Ayrıca fanlı sıcak hava apareyi seçiminde etkili olan bazı faktörler vardır ve bunlar aşağıdaki gibi karşımıza çıkar;

  • Isıtma kapasitesi
  • Hava debisi
  • Su giriş çıkış sıcaklığı
  • Buhar basıncı

Fanlı sıcak hava apareyi fiyatları yaklaşık olarak 3.000 TL seviyelerinden başlayan fiyatlar ile tüketiciye sunulur. Tabi bu fiyatların ısı gücüne göre 10.000 TL civarlarına kadar çıktığını söylemek doğru olur. Fanlı sıcak hava apareyleri genel olarak yatırım maliyetleri açısından düşük oranlara sahiptir. Bunun yanında kendini oldukça kısa bir süre içerisinde amorti ettiği için geniş hacimli mekanlarda çok fazla tercih edilir.

Radyal ve aksiyal fanlı apareylerde 90 – 70ºC sıcak su ihtiyacı için 60.000 kcal/h kapasiteye uzanan radyal ve aksiyal fanlı sıcak hava apareyleri imal edilir.

Diğer yandan fanlı sıcak hava aparey fiyatları kapasitelerine göre de değişkenlik gösterir. Bazı firmaların € üzerinden satış yaptığı apareylerde fiyatlar 385 € ile 825 € aralıklarında karşımıza çıkar. Tabi aynı zamanda ısıtma kapasitesine göre de fiyatlar değişkenlik yaşandığını söylemek yanlış olmaz. Fanlı apareylerin € fiyatları günlük döviz üzerinden hesaplanır ve bu şekilde satışa sunulur.

 

 

Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.